Tiesitkö, että sinä tulet voimaan hyvin?!
Uuden vuoden kynnyksellä mietin tulevaa vuotta. Mitä mahdollisuuksia siinä piileekään? Mitä uutta voinkaan oppia ja kokea? Miten voin vahvistaa omia vahvuuksiani ja kehittää omaa asennettani maailmaan?
Toki mieleeni yhtälailla nousee, mitä haasteita tulen tulevan vuoden aikana kohtaamaan.
Huomaan kuitenkin, että päällimmäisinä ajatuksina ja tunteina minulla on toivo, usko ja energisyys. Minulla on mahdollisuus tehdä asioita, minä saan kokea ja elää! Mistä tämä itsevarmuus sitten nousee?
Aikoinaan murehdin pienimpiäkin asioita, tein varasuunnitelmia ja varasuunnitelman varasuunnitelmia. Olin jatkuvassa taistele-pakene moodissa, jatkuvan stressin alla. Ajattelin, että vain ruoskimalla itsensä eteenpäin voi saavuttaa tavoitteensa. Koskaan ei saa olla liian tyytyväinen siihen mitä on. Ja älä vain ala kertoa ääneen julki ajatuksiasi, toiveistasi, unelmiasi. Voitko kuvitella mitä tästä noidankehästä lopulta aiheutui? Paloin loppuun, masennuin, menetin toivon ja ilon.
Kohtaan edelleenkin elämän eteen tuomia haasteita ja ongelmia, mutta enää en suhtaudu niihin pelonsekaisin tuntein ja ajatuksin. Mutta kun luovuin asioiden tarkastelusta ensisijaisesti uhkana ja käänsin, huomasin pian stressilevelien laskevan. Muutin ajatteluani siihen, mitä osaamista minulla on tähän haasteeseen, mistä voin saada lisää tietoa ja tarvittaessa neuvoja sekä siihen, mitä voin tästä haasteesta oppia,
Haasteen edessä en enää käytä sanoja "aina", "täytyy", "on pakko", "en pysty". Käytän enemminkin sanoja "minä saan", "minulla on mahdollisuus", "minä voin", "minä osaan".
Carol Dweck on tutkinut asiaa, ja käyttää edellä kuvatusta "täytyy", "en pysty" -ajattelusta nimikettä muuttumattomuuden asenne eli fixed mindset. Tässä asenteessa asiat nähdään muuttumattomina, "näin on aina ollut", omat vahvuudet ja älykkyys vakioina ja kohtalon määrääminä.
Kasvun asenne eli growth mindset puolestaan tarkastelee asioita kehittymisen ja mahdollisuuksien näkökulmasta. Meillä on jokaisella mahdollisuus vaikuttaa omiin ajatuksiimme, osaamiseemme, kehittää vahvuuksia, oppia uuttaa. Emme ole kohtalon vietävissä, vaan olemme oman kohtalomme "sepppä". Kasvun asenteessa on kyse uskomuksesta tai ajatuksesta, että sinnikkään työnteon ja harjoittelun avulla voimme kehittyä jatkuvasti ja tulla fiksummiksi.
Muuttumattomuuden ajattelun omaava saattaisi tähän vasta-argumentoida, että on ihan turhaa räpiköidä ja yrittää, työnteko vain lisää stressiä ja työmäärää. ¨
Asia on kuitenkin täysin päin vastoin! Olen itse huomannut, että kasvun asenteelle asioihin suhtautuminen on tehnyt ikävienkin asioiden kohtaamisen helpommaksi, kevyemmäksi. Toki tämä on vaatinut työtä itsensä kanssa, omana mielen voiman haltuunotto ja hyvinvointitaitojen jatkuvaa ylläpitämistä. Tämä työ on kuitenkin vapauttanut energiaa aidosti oikeisiin asioihin, avartanut näkökulmaani ja kykyä nähdä vaihtoehtoja. Työmäärä ei ole sinänsä kasvanut, asenne on muuttunut ja tehnyt työmäärästä helpompaa.
Haluaisitko sinäkin oppia kasvun asenteen elämääsi?
Kirjavinkki:
- Dweck, Carol S. (2016). Mindset - Menestymisen psykologia - Kuinka voimme toteuttaa piileviä kykyjämme? Viisas Elämä.