Hyvinvointitaitojen valmennusta opettajille
Hyvinvointitaidoista puhutaan tänä päivänä erittäin paljon ja eri puolilla. Joskus kieltämättä tuntuu, että asiaa tulee hieman liikaakin. Olet ehkä itsekin saattanut kokea näin.
Jokunen vuosi sitten eli työssäni tilannetta, jossa tuntui että voimavarani, asiantuntijuuteni ja osaamiseni eivät enää riitä. Kyseenalaistin omaa osaamistani ja taitojani, aloin nähdä "mörköjä" ympärilläni ja lopulta paloin loppuun. Tuli pakollinen pysähtymisen paikka. Huomasin vain negatiivisia asioita ympärilläni ja ajatuksissani. Menetin uskoni elämään.
Koska faktat, tieto, asiantuntijuusosaaminen eivät enää riittäneet löytämään ulospääsyä tilanteesta, oli minun etsittävät toisia vaihtoehtoja. Lopulta löysin sen posiitivisen psykologian kautta. Lähdin tietoisesti etsimään hyviä ja kiitollisuutta herättäviä asioita elämästäni. Käytännössä pakotin itseni sanottamaan itselleni ja ympärilläni oleville kiitollisuutta.
Ennen pitkää huomasin, että ajatukseni alkoivat kirkastua ja aloin nähdä enemmän mahdollisuuksia, ratkaisuja ja luottaa jälleen asiantuntijuuteeni, osaamiseeni ja taitoihini. Minua eivät auttaneet toisten ihmisten kertomat havainnot osaamisestani ja taidoistani työssäni. Minun tarvitsi löytää itsestäni kokemus arvokkuudestani.
Tämä omakohtainen kokemukseni sai siis minut paneutumaan laaja-alaisiin hyvinvointitaitoihin, pohtimaan elämää ja sitä matkaa jota ihmisenä teemme syntymästämme alkaen, tarkastelemaan elämää jatkuvan oppimisen mahdollisuutena.
Perusopetuksen opetussuunnitelmaan on sisäänkirjoitettu hyvinvointitaitojen opetus. Peruskoulun tehtävänä on kasvatus ja opetus. Kasvatus ymmärretään laaja-alaista hyvinvointia tukevana toimintana. Toimin itse yläkoulussa ja näen joka päivä työssäni kuinka murrosiänpyörteissä olevat nuoret kaipaavat kannustusta, positiivista vahvistamista ja uskon valamista omiin taitoihin. Tähän tarpeeseen voimme vastata vain mallintamalla opettajina itse hyvinvointitaitoja.
Omalla koulullani olen rehtorina halunnut alusta lähtien viedä eteenpäin rakenteita, jotka tukevat tätä toimintaa. Keinoina ovat olleet ajan löytäminen suunnitelmalliselle hyvinvointitaitojen ohjaamiselle, luokanvalvojien (tänä päivänä tosin käyttäisin. mielelläni nimikettä luokanohjaaja) yhteistyölle ja yhteissuunnittelulle, lv:n työkirjan luominen työn tueksi, sisäisen koulutuksen toteuttaminen positiivisesta pedagogiikasta ja psykologiasta, koulun tiimien osallistaminen vahvasti kehittämään koulun ratkaisukeskeistä ja hyvinvointia tukevaa toimintakulttuuria.
OAJ:n sivuilla opettajan työtä kuvataan seuraavasti:
"Opettajan tehtävänä on tukea ja edistää lasten, nuorten ja aikuisten kasvua, oppimista ja osaamisen kehittymistä. Opettaja tukee yksilöiden kasvua itsenäisiksi ja vastuullisiksi yhteiskunnan jäseniksi, joilla on tarvittavat tiedot ja taidot toimia muuttuvissa toimintaympäristöissä. OAJ korostaa, että opettajan työ on asiantuntija- ja ihmissuhdetyötä, jolla on merkittävä rooli yhteiskunnan ja talouden vakauden, hyvinvoinnin, kestävän kehityksen ja työllisyyden tavoittelussa." (Lähde: https://www.oaj.fi/arjessa/mita-opettajan-tyo-on/ 9.6.2022)
Jotta opettaja voi onnistua tässä haastavassa asiantuntija- ja ihmissuhdetyössä, hän tarvitsee työympäristön joka tukee hänen omaa hyvinvointiaan, osaamista johtaa ja pitää yllä omaa hyvinvointiaan sekä konkreettisia toimintamalleja ja harjoitteita hyvinvointitaitojen opettamiseen ja ohjaamiseen.
Koulutusta on saatavilla runsaasti laaja-alaisen hyvinvoinnin sekä positiivisen psykologian ja pedagogiikan saralta. Nämä koulutukset jättävät. kokemukseni mukaan huomiotta opettajan oman prosessin tukemisen; miten opettajana tarkastelen omaa hyvinvointiani, miksi sen tarkastelu on tärkeää, mitä uskomuksia ja käsityksiä minulla on aiheesta ja miten ne kohtaan, miten minä itse hallitse negatiivisia ja positiivisia tunteita, mistä unelmoin ja haaveilen jne.
Käytännön työkaluja koulun hyvinvointityöhön sekä oppilaiden kasvun tukemiseen tarvitaan ehdottomasti lisää. Syvimmillään positiivisen pedagogiikan soveltamisessa on kyse arvojen muutoksesta (Lähde: Avola & Pentikäinen: Kukoistava kasvatus. Positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen käsikirja. 2020)
OIen siksi lähtenyt kehittämään opettajien hyvinvointitaitojen valmennuspakettia, joka lähtee liikkeelle opettajan itsensä työskentelystä oman hyvinvoinnin parissa sekä välineiden harjoittelusta hyvinvointitaitojen opettamiseen oppilaille. Työ on hyvässä vaiheessa ja pääsen kokeilemaan konseptia toivon mukaan lukuvuoden 2022-2023 aikana. Julkaisen myöhemmin myös Virtaavan sivustolla lisätietoja hankkeen edistymisestä.
Jos kuitenkin jo kiinnostuit ja haluaisit olla koulusi kanssa osa konseptin kehittämistä, ole rohkeasti yhteydessä!